Istoria localității
Istoria satului Nișcani
La cca 3 km de orașul Călărași este situat satul Nișcani, căruia potrivit legendei locale iar fi dat numele însăși Ștefan cel Mare.
O inscripție de la intrarea în localitate anunță călătorul despre acest fapt: Vredinicia ,, Nișcă Anii” 1499.
Se spune că Ștefan cel Mare după ce a câștigat una din bătăliile cu dușmanii Moldovei drept mulțămire ostașilor le-a dat pământ în Basarabia. Unul din ei a fost Hanțul Pitarul . Descălecând pe aceste meleaguri , acei ostași și-au întemeiat familii, lucrau pământurile, și-au ridicat adăposturi. Peste un timp , Ștefan Vodă, revenind pe aceste așezeminte și văzând ,,diferențile” , care a avut loc datorită hărniciei și dibăciei acelor ,, mazili” ar fi rostit: ,,Vrednicia Nișcă Anii”.
Adevărat este că satul este mult mai străvechi decît această dată , astfel într-un document vechi din anul 1432 se atestă pe acest loc cătunul Heghetiș, așezat în capătul moșiei dinspre Ichel , numită Poiana Sferjei.
Ca așezare omenească sub toponimicul Nișcani este menționat în acte din anul 1499.
Hramul satului se sărbătorește la 27 octombrie – ziua Sf. Cuvioase Parascheva se săvârșește Sfinta Liturghie la care participă sătenii, cât și oamenii veniți împrejurimile satului. După Sf. Liturghie cei veniți la slujba alte sate pleacă în ospeție la rude , la cunoscuți din sat.
Pentru acesta sărbătoare – hramul satului se pregătește tot satul . Toți locuitorii grăbesc strângerea roade până la mijlocul lui octombrie, ca să se poată pregăti pe îndelete de marea sărbătoare a satului Hramului. Se pregătesc mâncărurile tradiționale se face ordine prin sat și prin curțile gospodariilor.
În a doua jumătate a zilei se organizează ,, Jocul”, la care participă toți sătenii cu oaspeții lor veniți din alte sate.
Informații detaliate despre istoria satului Nișcani , tradițiile, obiceiurile , persoane remarcabile din s. Nișcani sunt relatate în cartea ,, Satul meu Nișcani Un Destin … O istorie” scrisă de preotul Dumitru Rusu, editată în anul 2021.
Biserica
La baza tezaurului cultural al satului stă un monument de o arhitectură rară prin părțile locului, biserica bizantină cu Hramul Sf. Cuv. Parascheva, care este situată în mijlocul satului, fiind una din operele reprezentative ale arhitectului basarabean Alexei Șciusev ( 1873-1949) , o perioadă de timp- arhitect principal al URSS.
Ea a fost înălțată în 1898, iar în anul 1910 a fost sfințită. Actuala biserică a fost zidită din mijloacele populației, cât și a oamenilor din împrejurimile satului Nișcani. Alternanța dintre piatra albă de Orhei și cărămida roșie îi redau originalitatea bisericilor bizantine cu pronunțate elemente tradiționale . În interiorul locașului s-au păstrat iconostasul din lemn cu icoane bogat aurite, pictate la 1905-1910 în San-Petersburg și în schiturile din Sfântul Munte Athos.
Despre localitate
La moment numarul de locuitori in localitate este de 1928, numarul de gospodarii e de 621, Satul Niscani, are o suprafata de 1809,34 ha.
Satul Nișcani dispune de Școală primară- Gradinita pentru copii, Oficiul medicilor de familie, Biblioteca , Camin de cultura, Oficiul postal.
În mijlocul satului se găsește una din operele reprezentative ale arhitectului basarabean Alexei Șciusev ( 1873-1949) o perioadă de timp- arhitect principal al URSS, biserica bizantină cu Hramul Sf. Cuv. Parascheva care reprezintă cartea de vizită a satului .
Pe teritoriul administrativ Niscani curge râuletul “Bîc” pe o lungime de 5 km. care este protejat de o fâsie forestiera buna, cu diferite specii de arburi si arbusti ,ca Salcie , Salcâm, Macies, Soc si altele.
Pe teritoriul satului sunt prezente bazine de acumulare si iazuri, dintre care un iaz cu o suprafata de 7 ha.si 3 bazine acvatice mai mici de 0,5 ha. .
La o distanta de 7 km. de sat activeaza o ferma de vite mari cornute, care produce lapte si carne.
Pe întreg teritoriul satului sunt prezente cinci izvoare, dintre care trei izvoare cu un debit de aproximativ sase litri pe minut, iar doua izvoare cu un debit mai mic, aproximativ de trei litri pe minut, starea izvoarelor este satisfacatoare, apa este potabila, si se foloseste pentru consum.